Hjælp og support

BRIOCHEBOLLER

Afspil video

Til 12-13 stk 

Tilberedelsestid: 30 min. Bemærk: Ventetid ved hævning

Du skal bruge

Gærblanding

100g hvedemel med højt proteinindhold 
100g vand 
2g gær 

Dej

500g mel med højt proteinindhold (over 12g pr 100g) 
120g sødmælk 
12g salt 
60g sukker 
5g gær 
250g æg 
150g surdej (kan erstattes med 100g yoghurt eller kærnemælk) 
200g gærblanding 
225g blødt smør 

Desuden

2 Æggeblommer til pensling 

Fremgangsmåde

Der er syndigt meget smør i de her basser, men sådan skal det være hvis man vil have ægte brioche hvis du spørger mig ! 

Den her dej kan nærmest kun laves på en røremaskine, da det kræver nogle hestekræfter og et godt stykke tid at få inkorporeret så meget smør i en dej. 

Gærblanding

Rør vand og gær sammen, tilsæt mel og lad hæve lunt og tildækket i 3-4 timer eller natten over i køleskabet. 

Dej

I en røreskål opløses gæren i sødmælk. Tilsæt gærblanding, surdej, sukker, salt æg og mel og kør dejen samen ved lav hastighed i 5 minutter. Lad herefter dejen hvile i 15 minutter. 

Ælt nu dejen ved middel hastighed i 6-8 minutter. Nu er dejen klar til at få indarbejdet smørret. Skær dit smør i firkanter og tilsæt det lidt af gangen mens maskinen kører på middel hastighed. Når alt smørret er indkorporeret og dejen er silkeglat og blød, og du ikke kan se nogle klumper af smør er den klar. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 2 timer (21 C). Efter en time foldes dejen 2 gange over sig selv. Når de 2 timer er gået strammes dejen op til en kugle og sættes på køl natten over. 

Smør dine briocheforme med smør, hæld dejen ud på et let meldrysset bord og hak dejen i 12-13 lige store stykker. Form hvert stykke til en blank kugle og læg den i formen. Hæv dem tildækket i ca 2-3 timer til de er vokset betydeligt. Penl bollerne med æggeblomme, blandet med 1 tsk mælk og bag dem ved 200 C i ca 20 min eller til de er mørkt gyldne. Tag dem ud af formene og køl dem på en rist, eller spis dem lune og hør englene synge. 

Køb min nye bog

Den er sjov, skør og spændende, køb den og støt mit arbejde